Northwood House

This project sought to improve the existing small, dark Kitchen attached to a large attractive house in a Conservation Area, together with adding a new family sitting and dining space.

The proposals removed a large double chimney breast at ground floor level, to open the internal space up, and connected through to a new large single storey extension providing an open-plan space. Due to the setting, in a large landscaped garden, the extension takes the form of a pavillion, accentuating the horizontal lines with prominent oversailing roofs in standing seam zinc, supported on simple black steel columns. The walls of the extension are clad in a charred larch, which gives a softened, contemporary look which sits smartly alongside the darker red brick of the original house. One corner of the extension is splayed, pulling the walls away from a cantilevered corner, and also providing the opportunity for a picture window framing the view.

The roof of the extension gives the opportunity for a roof terrace accessed from the first floor study, with stunning views across the gardens and Yorkshire Wolds.

Conservation area, Extension, Planning, Residential, Timber & Zinc

Extension & Re-model

Location

Barmby Moor, York

Services Undertaken

Full Architect’s Services

Dining Room

Client- “We are loving our “new house” and are all very happy. Can’t really remember and think of how we coped beforehand, and counting ourselves very lucky.”

 

More projects